Wijken bundelen krachten met Stichting BuurtBalans.
themuut | 2 februari 2018Woensdagavond 31 Januari hebben vertegenwoordigers uit 14 Maastrichtse buurten en wijken een convenant ondertekend met de Stichting BuurtBalans ter bevordering van een aantrekkelijke woonomgeving voor alle inwoners van Maastricht, met name in wijken waar een scheefgroei is ontstaan tussen permanente bewoning van panden en panden die kamergewijs of gesplitst worden verhuurd, of gebruikt worden voor tijdelijke bewoning, zoals BnB, shortstay verblijven, evenementen en hotellerie.
In Maastricht zijn in de afgelopen jaren heel veel woningen ‘verkamerd’ of gesplitst in kleine appartementen of studio’s. Ook andere vormen van tijdelijke bewoning nemen hand over hand toe. Door de toestroom van jonge professionals en studenten naar bedrijfsleven, universiteit en hogescholen is er zo een belangrijk nieuw segment op de Maastrichtse huizenmarkt ontstaan dat interessant is voor investeerders die op zoek zijn naar meer rendement voor hun geld.
Helaas heeft deze ontwikkeling ook steeds meer druk op de leefbaarheid in buurten en wijken gelegd. De verhouding tussen vaste en tijdelijke bewoners is in verscheidene buurten en straten scheef gegroeid, o.a. in en rond het centrum of nabij onderwijsvoorzieningen. Overlast door lawaai, afvaldumping en foutief geparkeerde fietsen komt de leefbaarheid en de binding in de buurt niet ten goede. Ditalles heeft de Gemeente Maastricht er toe gebracht om in sommige wijken een maximum te stellen aan het aantal verkamerde panden en experimenteel een ‘afstandscriterium’ in te stellen waarbij nieuwe, verkamerde panden niet naast elkaar mogen liggen. Per jaar mag een beperkt aantal panden worden verkamerd of gesplitst, terwijl voor 6% van de Maastrichtse straten een verbod is ingesteld.
Andere steden in het land gaan dikwijls veel verder in het reguleren van deze markt van tijdelijke woonruimte en breiden hun maatregelen uit naar BnB en andere tijdelijke bewoning die ook tot grote overlast in buurten en wijken kunnen leiden. In de meeste universiteitssteden worden bovendien speciale kamercomplexen gebouwd om de overlast in de buurten te verminderen.
In onze stad bepaalt de gemeente het beleid en proberen o.a. de verenigde huisexploitanten, de hogescholen en universiteit dat beleid te beïnvloeden. Sommige van deze ‘stakeholders’ gaan zo ver dat ze de huidige, beperkte restricties op kamerverhuur en woningsplitsing weer willen openbreken, met alle gevolgen vandien voor de leefbaarheid in buurten. Ook de wildgroei van tijdelijke bewoning in de binnenstad en de stapeling van kamergewijze verhuur, horeca en tijdelijke verhuur bedreigen het leefklimaat van de permanente bewoners.
BuurtBalans ziet het als haar missie om juist de leefbaarheid te bewaken en de belangen van alle Maastrichtse woonbuurten tegenover commerciële krachten te vertegenwoordigen. Doordat buurtraden, -platforms, -netwerken en bewonerscommissies in groten getale hun vertrouwen in BuurtBalans stellen, kan de Stichting BuurtBalans als krachtige stakeholder een vuist maken tegen aantasting van het woonklimaat in de stad en werken aan leefbare, diverse buurten.
Quote:
Chris Meys (voorzitter Stichting BuurtBalans):
“Door bundeling van krachten in de stichting BuurtBalans zitten de buurten en wijken aan tafel met de andere belanghebbenden. Zo zorgen we er op een constructieve wijze voor dat het in de hele stad goed wonen blijft voor alle inwoners”.
Informatie over Stichting Buurtbalans: stichting.buurtbalans@gmail.com