Vakantie, u gaat – zij (kunnen) komen…
Jack | 15 juni 2010Met de winter ver achter de rug breekt de periode van de zomervakanties weer aan. Binnenkort gaat ook u – net als zoveel landgenoten – misschien wel op vakantie. Heerlijk genieten en ontspannen zonder daarbij aan huis of werk te hoeven denken. Helaas worden ieder jaar de nodige vakantiegangers bij thuiskomst onaangenaam verrast….
Omdat hun woning doelwit bleek te zijn geweest van inbrekers. Meestal bestaat de buit uit televisies, computers en andere apparatuur, maar ook uit geld en sieraden. Dikwijls halen de inbrekers ook nog eens het hele huis overhoop. Buiten de materiële schade laat de inbraak bovendien vaak diepe emotionele sporen bij de bewoners zelf achter.
Wat kunt u doen?
Het is een kleine kunst om met behulp van bijvoorbeeld een schroevendraaier, een koevoet of een tang een deur te forceren of – nog eenvoudiger – via een openstaand raam in de woning te komen. Gelukkig kunt u zelf heel veel doen om inbraak te voorkomen. Hieronder ziet u diverse tips die u hierbij zeker kunnen helpen. Deze maatregelen gelden overigens niet alleen voor een vakantieperiode, maar ook wanneer u ‘s-avonds naar bed gaat of als u slechts even van huis weg bent.
• Laat om te beginnen geen deuren en (zolder)ramen – hoe klein dan ook – openstaan.
• Kijk eens op uw gemak naar uw huis alsof uzelf zou willen inbreken. Is het bijvoorbeeld; mogelijk om eenvoudig in uw huis te komen via een ladder die in de tuin ligt of een GFT-bak.
• Informeer uw buren over uw vakantie, maar hang uw afwezigheid niet aan de grote klok. Spreek dit bijvoorbeeld niet in op uw antwoordapparaat en zet het niet op een site op internet.
• Zorg ervoor dat uw huis – ook als u weg bent – altijd een bewoonde indruk maakt. Installeer tijdschakelaars en laat licht zoveel mogelijk op verschillende tijdstippen branden.
• Zorg ervoor dat uw kostbare spullen – zoals een laptop – niet van buitenaf te zien zijn.
• Laat uw sleutels niet in de sloten steken en berg deze niet op onder de deurmat, de bloempot of andere ‘geheime’ plaatsen. Inbrekers kennen deze plaatsen natuurlijk ook.
• Een schuifpui is inbraakgevoelig. Breng een speciaal hiervoor geschikt slot of extra lat aan.
• Graveer postcode en huisnummer in waardevolle eigendommen of gebruik hiervoor een
‘onzichtbare pen’.
• Berg waardevolle papieren en sieraden goed op in een kluisje of huur eventueel een bankkluisje.
• Laat geen (auto)sleutels en dergelijke voor het grijpen – of op de bekende plaatsen – liggen.
• Neem geen onnodig risico bij ontdekking op heterdaad, maar sla gelijk alarm en verjaag de inbrekers.
• En… zorg vooral voor goed hang- en sluitwerk. Wilt u hierover informatie of advies, neem dan gerust contact op met het politie Preventieteam Limburg-Zuid, tel. 046 4004291 of kijk op
www.politiepreventieteam.nl of op www.politiekeurmerk.nl.
De politie vraagt uw medewerking om alert te zijn op verdachte personen en voertuigen. Buurtbewoners zijn voor de politie hele belangrijke extra oren en ogen in hun wijk. Vaak kunnen dankzij alerte buurtbewoners daders sneller worden opgespoord of een misdrijf zelfs worden voorkomen. Dus als u iets verdachts ziet, waarschuw dan de politie en bel 0900 8844 of – wanneer het echt spoedeisend is (bijvoorbeeld als u een inbreker op heterdaad betrapt) – bel dan het alarmnummer 112.
U kunt ook contact opnemen met uw wijkagent. Op www.politie.nl/limburg-zuid staat een overzicht van alle wijkagenten in onze regio. Tot slot zijn in enkele wijken in Maastricht zogenaamde VBT’s (Veilige Buurten Teams) actief bij wie u met uw informatie terecht kunt. Deze teams bestaan uit vertegenwoordigers van gemeente, welzijnswerk, woningbouwverenigingen en politie. Voorlopig draaien VBT’s proef in Limmel-Nazareth, Wittevrouwenveld en Wyckerpoort. Bij bewezen succes is het de bedoeling het aantal Veilige Buurten Teams in de loop van volgend jaar verder uit te breiden.