Samenwerking Fanfare Juliana uit Limmel en Fanfare St. Martinus uit Itteren.
themuut | 27 augustus 2012Verenigingen hebben het zwaar. Mensen binden zich niet meer zo makkelijk aan een vereniging en vaak loopt het ledenaantal terug door vergrijzing en het uitblijven van aanwas met nieuwe jonge leden. Zo ook bij onze Limmelse verenigingen, bijvoorbeeld RKVCL en Fanfare Juliana. Veel verenigingen in Maastricht hebben met soortgelijke problemen te maken.
E.e.a. stond te lezen in het Buurtnuijts van augustus jl. in een artikel van Voorzitter a.i. Servé de Vries. (Graag willen wij jullie inlichten hoe de vlag erbij hangt voor Fanfare Juliana).
Graag willen wij jullie inlichten hoe de vlag erbij hangt voor Fanfare Juliana.
Momenteel gaan we door zwaar weer, dat hoef ik menig mens niet te vertellen. De vergrijzing slaat ook toe binnen onze vereniging en de nieuwe aanwas blijft uit. Hierdoor komt er ook een gebrek aan inkomsten, maar blijven de uitgaven wel in stand. Jammer genoeg moet je dan je reserves aanspreken om de leden toch hun hobby te laten uitoefenen. Subsidies worden wel verstrekt, maar die zijn gebaseerd op het aantal leden die lid zijn van de Fanfare. Via diverse acties op scholen zijn wij er niet in geslaagd om nieuwe leden te werven. Ook de mond op mond gesprekken binnen onze gemeenschap heeft niet geleid tot nieuwe muzikanten. Het aantal leden loopt steeds meer terug, zodanig dat we momenteel niet in staat zijn om goede muziek te maken. De repetities werden wel bezocht, maar het leden aantal blijft beperkt. Hierdoor verloor onze Fanfare langzaam zijn kleur en was dit ook te horen in het commentaar van onze leden. Onze dirigent gaf meermaals aan dat het bijna geen zin had om met zo’n kleine groep nog te repeteren. Met dit gegeven zijn we vorig jaar al gaan samenwerken met Fanfare St. Martinus uit Itteren. Deze samenwerking bevalt uitstekend en dit was duidelijk te zien en te horen tijdens ons gezamenlijke optreden bij het marsdefilé en Kerstconcert in Itteren en het Nieuwjaarsconcert in Limmel in het afgelopen jaar. Maar hierna zat nog steeds de kleine club leden te repeteren, maar van muziek maken was geen sprake. Hierop hebben de leden van het orkest besloten om niet alleen gezamenlijk optredens te verzorgen maar ook samen te repeteren. Nu is dit laatste een feit geworden voor ons orkest en repeteren onze leden op maandagavond gezamenlijk in Itteren. Met plusminus 30 mensen op zo’n avond muziek maken, brengt het plezier terug van onze leden. Dit laatste is niet alleen te horen maar ook duidelijk te zien. Ons voornemen is om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor de toekomst, vandaar dat beide Fanfares het voornemen hebben om de samenwerking uit te breiden. Vanuit dit gegeven is er door leden van uit Itteren en Limmel een commissie gevormd, die beide Fanfares zal adviseren, wat de mogelijkheden zullen zijn om onze samenwerking te continueren. Graag zal ik van tijd tot tijd jullie op de hoogte houden over de uitkomsten die uit deze commissie zullen komen.
Met vriendelijke groet,
Servé de Vries,
Voorzitter a.i. van Fanfare Juliana
Reactie op artikel over fanfare Juliana Limmel –Buurtnuijts Augustus 2012
Jo Caris Maastricht.
Vreemd dat iemand uit Eijsden onze fanfare uit Limmel, wil laten opgaan in de fanfare van Itteren.
Wij leven in onzekere tijden, waarin veel verandert. Niemand weet precies hoe de toekomst er zal gaan uitzien, de ogen sluiten voor ontwikkelingen in de wereld, is de kop in het zand steken. Ik kan er wel begrip voor hebben dat men zich wil inspannen om mensen hun hobby te laten uitoefenen, maar dat men daarvoor fanfare Juliana wil opofferen dat kan er bij mij niet in. Ik erken het recht van ieder om voor een ander muziekkorps te kiezen, maar ben van mening dat dat niet zo mag zijn dat de Limmelse Fanfare Juliana –meer dan een eeuw oud – wordt opgeofferd, zodat de Limmelse Gemeenschap benadeeld wordt. Een dorp kan niet zonder Fanfare, Carnavals vereniging en Voetbalclub en nog vele andere, dan gaat het dorp langzaam dood en als Fanfare buiten het eigen dorp moet gaan repeteren en niet meer in eigen dorp repeteert en optreedt, verliezen ze hun band met de Gemeenschap.
Wij moeten niet vergeten dat er ook muzikanten zijn die alleen komen om samen op ontspannen manier muziek te maken en zich niet willen bezig houden met alle perikelen wat er komen kijken voor het instandhouden van een Fanfare . Als Fanfare hebben wij een maatschappelijke opdracht, dat is breed inzetten voor de leefbaarheid van de wijk. En het doel moet zijn samen de wijk leefbaar te maken, waarin de buurtbewoners eigenlijk het sociaal kapitaal, zoveel mogelijk betrokken worden.
Zonder Fanfare geen kleur. Wat zijn tradities zonder muziek? Het is nu eenmaal belangrijk dat je dingen in je eigen dorp kunt organiseren. Dat je elkaar kunt ontmoeten en na de repetitie of optreden rustig een glaasje kunt drinken . Wat nodig is, is een democratisch gekozen actief bestuur met andere vrijwilligers die de kar willen trekken en mensen bij elkaar weten te brengen.
Vergrijzing kan ook een zegen zijn.
Er zijn minder jongeren maar nog genoeg ouderen die zich kunnen inzetten. Men kan niet zeggen dat de het bestuursbeleid van de afgelopen tien jaren zo’n succes is geweest. Men heeft niet adequaat gereageerd op veranderende omgeving. Men heeft verliezen onverantwoord laten oplopen, het heeft er de schijn van door te fuseren het uitwissen van de sporen van jarenlang miserabel beleid. De Fanfare Juliana heeft meer dan honderd jaren alle stormen doorstaan. Waarom nu niet? Men kan niet zonder enig respect voor wat enkele generaties hiervoor allemaal gedaan en gepresteerd hebben om de Fanfare te laten voortbestaan dat zomaar gewoon over de schutting kieperen,in plaats van cultureel erfgoed vasthouden.
Het gaat niet alleen om de toekomst van de Fanfare, maar ook om de toekomst van Limmel en de leefbaarheid van de buurt die op het spel staat. Hier past geen amateuristisch gedoe of geknoei, het bestuur heeft de taak en de verantwoordelijkheid er alles aan te doen wat nodig is om de Fanfare uit de crisis te halen en duidelijk te maken waar het op staat door als Rentmeester Fanfare Julina door te geven aan de volgende generatie. Ik ben van mening, dat de Fanfare Juliana sterk genoeg is om haar sociale functie van weleer te heroveren, als alle betrokkenen bereid zijn om als een team te opereren zal het lukken de Fanfare haar positie als anker van de gemeenschap terug te geven.
Beste Redactie,
Ik las zojuist de reactie van de voorzitter van Juliana op het ingekomen artikel van Jo Caris uit Limmel. Aangezien ik Jo Caris ken en weet dat hij nauw betrokken is bij de fanfare, vind ik het vreemd dat de voorzitter inhoudelijk niet heeft gereageerd op zijn artikel. Is het misschien een idee dat Jo Caris ook in de commissie zal worden betrokken, zodat de fanfare voor Limmel kan worden behouden?
Met vriendelijke groeten, Bram van Aarle, Maastricht.
In bovenstaand artikel is sprake van een artikel van de voorzitter van Fanfare Juliana in het Buurtnuijts, waarin hij uitleg geeft over de stand van zaken bij de fanfare. Op dat artikel van de voorzitter heeft Dhr Caris op zijn beurt vanuit zijn betrokkenheid gereageerd, dus niet andersom.
Wij vonden het als redactie op zijn plaats om beide stukken te plaatsen, voorzien van een redactioneel voorwoord. Met de verdere inhoudelijke discussie heeft de redactie geen bemoeienis.
Redactie Limmel