Resultaten van het buurtonderzoek naar drugsoverlast.
themuut | 9 november 2013De afgelopen zomer heeft de Maastrichtse gemeenteraad een onderzoek laten doen naar de ervaren drugsoverlast in alle buurten van de stad. Dat onderzoek –uitgevoerd door bureau Flycatcher- is nu klaar.
Soort overlast
De belangrijkste vormen van drugsgerelateerde overlast zijn volgens de ondervraagden: dealen op straat, verkeersoverlast, afval, samenscholing, schreeuwen en ruzie, gebruik van drugs op straat, geluidsoverlast en agressie.
Opvallend: uit het onderzoek blijkt dat drugsoverlast pas op de vierde plek van ervaren overlast staat, na afval en rotzooi op straat, hondenpoep en geluidsoverlast.
Drugsoverlast in de eigen wijk
60% van de inwoners ondervindt of ziet wel eens drugsoverlast in de eigen wijk. Iets meer dan de helft van de inwoners die wel eens drugsoverlast ondervinden, geeft aan dat de overlast zich niet concentreert op een specifieke plek maar verspreid is over de wijk. De overlast wordt voornamelijk ’s avonds ervaren waarbij nauwelijks verschil is tussen het weekend of door de week.
Volgens ongeveer zes op de tien inwoners is de overlast de afgelopen tijd niet veranderd. Drie op de tien inwoners heeft het idee dat de drugsoverlast de afgelopen tijd is toegenomen en een tiende geeft aan dat deze juist is afgenomen.
Bijna drie vijfde van de inwoners geeft aan dat zij zich zelden of nooit onveilig voelen in de wijk als gevolg van drugsoverlast of drugsgerelateerde problemen. Ongeveer twee vijfde van de inwoners geeft aan dat dit wel eens voor komt. De helft van de inwoners voelt zich wel eens onveilig als ze ’s avonds in de wijk over straat lopen.
Ervaren overlast, stadsbreed
Iets meer dan de helft van de inwoners heeft het idee dat de drugsoverlast in de hele gemeente Maastricht is toegenomen. Ongeveer de helft van de inwoners voelt zich op straat (buiten de eigen wijk) zelden of nooit onveilig als gevolg van drugsoverlast of drugsgerelateerde problemen. Uit open antwoorden op de vraag of inwoners een specifieke plek kunnen noemen waar de overlast zich concentreert, blijkt dat plekken als het centrum, Kesselskade, Van Hasseltkade, Maasboulevard en het station vaker genoemd worden.
Meldingen
Meer dan de helft van de inwoners heeft nooit een melding gedaan van drugsoverlast of een onveilige situatie als gevolg van drugsgerelateerde problemen. Werd er wel gemeld, dan was dat voornamelijk bij de politie. Het Drugsmeldpunt is bij de ondervraagden niet erg bekend: driekwart van de ondervraagden kent het Drugsmeldpunt helemaal niet.
Het Drugsmeldpunt
Wordt er bij u in de straat openlijk gehandeld door drugsrunners, heeft u signalen dat er in uw buurt een hennepkwekerij is of ervaart u andere drugsgerelateerde overlast? Meld het dan bij het Drugsmeldpunt. U bent de ogen en oren van de stad! Dat kan (via de website) ook anoniem. Melden kan via telefoonnummer (043) 350 51 11 of via internet: www.maastricht.nl/drugs. Op die website staat ook meer informatie over hoe het Drugsmeldpunt precies werkt.
Meer weten?
Wilt u meer weten, bijvoorbeeld over hoe het onderzoek in uw eigen wijk is ingevuld? Het volledige onderzoeksrapport staat op www.maastricht.nl/drugs