Project Frontière slaat handen ineen in de strijd tegen drugsoverlast.
themuut | 21 maart 2012De gemeente Maastricht gaat op lokaal niveau de drugscriminaliteit en drugsoverlast aanpakken onder de naam Frontière. Frontière is het Maastrichtse project voor de integrale aanpak en bestrijding van de drugsgerelateerde overlast en drugscriminaliteit in de stad.
De aanpak Frontière is ingericht vanuit een samenwerkingsverband tussen onder andere de gemeente Maastricht, de politie Limburg Zuid, het Openbaar Ministerie en andere partners, onder andere van het Veiligheidshuis. De aanpak betrekt ook nadrukkelijk de inwoners van de stad bij het in kaart brengen van de overlast en het gericht bestrijden van de gemelde overlast.
Het doel van Frontière is het versterken van de integrale aanpak van drugsoverlast en drugscriminaliteit om de door burgers ervaren drugsoverlast en hiermee samenhangende onveiligheid zichtbaar en merkbaar te verminderen. De inwoners worden hierbij als partners van de aanpak benaderd. Met deze aanpak wordt ook gehoor gegeven aan de oproep van de inwoners deze overlast actief en zichtbaar aan te pakken.
De aanpak van project Frontière is bijzonder omdat op een vernieuwende manier gebruik wordt gemaakt van de ogen en oren van de burgers en de informatie die door de samenwerkende partners wordt veredeld en gebundeld ten behoeve van de informatie gestuurde handhaving..
Kortom: de door de burgers ervaren overlast is leidend voor de aanpak. Elke melding wordt beoordeeld en opgepakt en voorzien van terugkoppeling. Juist deze actieve benadering van de inwoners kenmerkt het project Frontière. De Frontière-aanpak maakt het mogelijk dat er een efficiënte en gerichte inzet van mensen en middelen wordt gerealiseerd, ten behoeve van het versterken van de veiligheidsbeleving van de inwoners van Maastricht.
In de aanloop naar dit project kondigde de minister aan om de gedoogcriteria voor coffeeshops aan te scherpen. Per 1 mei worden coffeeshops besloten clubs en geldt het ingezetenencriterium. De in de samenwerking verbonden veiligheidspartners willen reeds vóór de invoering van de nieuwe landelijke gedoogcriteria beginnen met de uitvoering van het project Frontière. Enerzijds om te laten zien dat de door de inwoners ervaren drugsoverlast onze aandacht heeft en los staat van landelijk beleid. Anderzijds om ‘klaar’ te zijn voor de mogelijke overlast die als gevolg van het nieuwe landelijke beleid kan ontstaan.
Frontière Drugsmeldpunt
Het vernieuwde drugsmeldpunt van de gemeente Maastricht vormt een centraal onderdeel van de Frontière aanpak. Vanaf vandaag kunnen inwoners ook anoniem melden via het digitale meldformulier op www.maastricht.nl/drugsmeldpunt. Het drugsmeldpunt is 7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar via internet en telefonisch. Drugsoverlast kan telefonisch gemeld worden via (043) 350 51 11.
Project Frontière: Samenwerken aan een veilige en drugsvrije stad!