Lancering Website met vijf gevelsteenroutes in de binnenstad en Wyck.
themuut | 23 juli 2021LANCERING WEBSITE MET VIJF GEVELSTENENROUTES IN VIER TALEN IN DE BINNENSTAD EN WYCK.
Maastricht heeft iets met gevelstenen. Meer dan 250 oude Maastrichtse gevelstenen leggen tot op de dag van vandaag nog een link naar het leven en werken van de Maastrichtenaar uit de periode 1600-1800. Wie kent ze niet: “Inde Lanscroon” in de Grote Staat waar het eerste stadhuis stond, of de Wolwaag op het Onze Lieve Vrouweplein waar wol werd gewogen en accijnzen betaald, of “Au Mouton Blanc” en “Vogelstruys” waar het goed toeven was, of “In den Steenen Bergh” in de Stokstraat met een prachtig gevelornament van Steven Matto, koopman van Naamse hardsteen én steenhouwer, of de “Gouden Leeuw” in de Rechtstraat waar een brouwerij stond en ga zo maar door met mooie voorbeelden.
Je moet wel een beetje naar boven kijken en dat is het motto van de stichting Vrienden van Maastrichtse Gevelstenen (VMG): “Kiek ins nao bove”. Zij hebben samen met veel vrijwilligers (historici, genealogen, computerdeskundigen, (ver)taalinstituten, restauratieschilders en een fotograaf) het laatste halfjaar hard gewerkt aan een nieuwe interactieve website, zodat Maastrichtenaren en bezoekers van de stad uit vijf gevelstenenroutes en daarbij steeds vier talen kunnen kiezen en dan met hun mobieltje in de hand via en langs de gevelstenen de stad en een zichtbaar deel van haar cultureel erfgoed beter leren kennen. Bij iedere steen wordt interessante achtergrondinformatie verstrekt.
Op donderdag 22 juli vond de lancering plaats door wethouder Vivianne Heijnen op het stadhuis. De website heeft de toepasselijke naam www.kijkeensnaarboven.nl gekregen. De website is vanaf die dag toegankelijk voor iedereen. In veel hotels, musea, galeries, theaters en Marketing Maastricht ligt een korte flyer klaar en ook via de (social) media zal aandacht aan het geheel worden geschonken.
Naast deze website wordt met partners gewerkt aan twee andere programma’s. Een speurtochtenprogramma voor jongeren om hun stad beter te leren kennen en een ouderenprogramma voor hen, die zulke tochten niet meer kunnen lopen. Wij komen dan met herkenbare beelden uit het verleden en heden naar hen toe. De lancering van dit alles komt in de tweede helft van dit jaar.
Tegelijk met de ontwikkeling van de website, hebben veel eigenaren van panden met gevelstenen opdracht gegeven hun gevelsteen opnieuw op te knappen. Het zijn weer prachtige juweeltjes geworden, die de stad extra glans geven.
Vivianne Heijnen, wethouder voor onder andere economie: “Deze wandelingen laten onze inwoners en bezoekers de stad weer op een andere manier beleven. De gevelstenen herbergen prachtige verhalen over de Maastrichtse geschiedenis. Verhalen die we moeten blijven vertellen. Met dit project doen we dat. Zo koesteren we ons verleden en zorgen we tegelijkertijd voor de aantrekkelijkheid van onze stad in de toekomst. Hulde aan alle vrijwilligers en dank aan de organisaties die dit mogelijk hebben gemaakt en aan de vele eigenaren en ondernemers voor hun bereidheid om hun gevelsteen weer in oude luister te herstellen”.
Om dit alles mogelijk te maken is de stichting Vrienden van Maastrichtse Gevelstenen (VMG) gesteund door de provincie Limburg, het Elisabeth Strouven fonds, het prins Bernhard Cultuurfonds, het Bonhomme Tielens fonds, de gemeente Maastricht, Hive Collective en het Maaslands Antiquariaat.
Maastricht, 22 juli 2021