Het Veilige Buurten Team.
themuut | 30 maart 2010De afgelopen tijd werden artikelen geplaatst op deze site met het logo van Veilige Buurten. Wat is dat eigenlijk?
Hieronder kunt u een artikel lezen van de hand van Guido Dooijen van Trajekt, waarin het werk van het Veilige Buurten Team wordt uitgelegd.
Bij ons in de buurt
Trajekt heeft haar voeten in de klei; dat wil zeggen in de buurt. Heel dichtbij mensen voeren we onze dienstverlening uit. In onze nieuwe organisatie onderstrepen we dat nog eens met een gebiedsgerichte indeling: we hebben teams in Maastricht noordoost, Maastricht noordwest, Maastricht zuidwest/centrum en in het Heuvelland.
We nemen u telkens mee naar een buurt in een van deze gebieden en kijken hoe dat werkt, zo’n buurtgerichte aanpak. Dit keer zijn we in Maastricht noordoost in de buurt Limmel/Nazareth. Hier werd vorig jaar een ‘Veilige Buurten Team’ opgericht, een samenwerkingsverband tussen politie, gemeente, wooncorporaties en Trajekt. Doel is om de leefbaarheid, veiligheid en burgerparticipatie in de buurt te vergroten.
Veilige Buurten Team
Werken aan veiligheid doe je samen
Werken aan veiligheid is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Het Veilige Buurten Team wil samen met de bewoners de leefbaarheid en de veiligheid in de buurt vergroten. Dit op basis van burgerparticipatie en zelfredzaamheid. Oftewel, de bewoners werken mee aan hun eigen veilige woon- en leefklimaat. Zij bepalen de wijk, hebben meer invloed op het wel en wee van de wijk en voelen zich ook belangrijk en verantwoordelijk voor de wijk. En niet onbelangrijk: ze zijn zich bewust van hun eigen invloed op veiligheid. Momenteel heeft Maastricht drie Veilige Buurten Teams, allemaal in noordoost. Doelstelling is om ook in andere buurten dergelijke teams op te zetten. Wij zijn nu te gast bij het Veilige Buurten Team van Limmel/Nazareth: Met Fred van Bun (Politie Limburg-Zuid), Roel Nuss (Trajekt), Wen Haagen (Servatius), Angelo van Kan (Woonpunt) en Ron van der Meys (Gemeente Maastricht, Team Handhaven).
Fred van Bun
Wijkagent: “Het idee komt oorspronkelijk uit Engeland”
“Het idee van een Veilige Buurten Team komt oorspronkelijk uit Engeland. Politie, gemeente en Trajekt gingen er kijken hoe een en ander werkt. Vervolgens werd het idee aangepast aan de Maastrichtse situatie en hier opgezet. Eerst in beperkte vorm, waarbij we samenwerkten met de gemeente en Trajekt. Maar al snel merkten we dat we belangrijke partners vergeten waren. Nu werken we in het Veilige Buurten Team samen met Team Handhaven van de gemeente, Trajekt, de woningstichtingen en natuurlijk de bewoners van Limmel/Nazareth zelf. Belangrijk hierbij is luisteren naar bewoners en samen zoeken naar oplossingen, gericht op leefbaarheid en veiligheid. Daarnaast blijft handhaven, informatie verzamelen en het opsporen van strafbare feiten een belangrijk deel van het werk in de wijken. Een voorbeeld. Laatst was er een melding van een bewoner over overlast van verdovende middelen. De melding kwam ook van de woningstichting. De dag erna volgde actie. Er werden in een woning verdovende middelen aangetroffen. De bewoner werd aangehouden en kreeg een flinke boete. Het resultaat werd teruggekoppeld naar de melders en werd gepubliceerd in het wijkblad.”
Roel Nuss
Opbouwwerker Trajekt: “Geen individuele acties, maar in teamverband”
“Gezamenlijk problemen aanpakken, dat is de kracht van het Veilige Buurten Team. Dat betekent ook elkaar continu informeren. Zo hebben wij wekelijks overleg. Iedere woensdagochtend komen we bij elkaar en bespreken we wat er allemaal geconstateerd of gemeld is. En hoe we iets gezamenlijk aanpakken. Dat betekent dus geen individuele actie, maar juist actie in teamverband. Dat wil niet zeggen dat we telkens een week moeten wachten voordat er actie ondernomen wordt. In geval van bijvoorbeeld een overlastsituatie informeren we de betrokken partijen tussentijds en ondernemen actie. Op ons overleg wordt dan de casus besproken. Een succes delen we vervolgens met de buurt. Oftewel we zoeken de publiciteit op. Bewoners moeten immers weten dat deze aanpak werkt en dat hun inbreng van groot belang is. En natuurlijk waar ze met hun klacht naar toe kunnen.“
Ron van der Meys
Wijkgebonden medewerker Team Handhaven: “Deze gezamenlijke aanpak werkt gewoon”
“Voorheen zaten we wel al met de politie samen in een pand. Daardoor werden we toen al middels onderling overleg met de wijkagent op de hoogte gehouden over de stand van zaken in de wijk. Maar nu gaan we bijvoorbeeld ook gezamenlijk surveilleren. Deze gezamenlijke aanpak werkt gewoon. Laat ik een tweetal voorbeelden noemen. Er werd geklaagd over studentenoverlast. Dat hebben we natuurlijk serieus aangepakt. Met als resultaat dat er nu vaker overleg is met o.a. de voorzitters van de studentendisputen. De overlast is afgenomen. Een ander voorbeeld was de klacht van bewoners van de Kasteel Cortenbachlaan over te hard rijden. We hebben daarop de bewoners uitgenodigd voor een gesprek en geïnventariseerd wat het probleem exact was. Vervolgens zijn we de snelheid gaan meten en bleek het juist allemaal mee te vallen. Deze informatie hebben we met de bewoners gedeeld. Maatregelen bleken zodoende niet nodig te zijn. Maar er was wel begrip.”
Wen Haagen
Woonconsulent Servatius: “We zijn nu op zoek naar sleutelfiguren”
“ We zitten nog in de pioniersfase. Als partners weten we inmiddels wat we van elkaar willen, maar we zoeken nog steeds naar hoe we de participatie van de bewoners op gang kunnen krijgen en houden. Zo hebben we in het begin veel huisbezoeken afgelegd. Daardoor kwam je in contact met bewoners en proefde je wat er in de buurt leeft. Maar om hen te mobiliseren om mee te werken aan veiligheid is meer nodig. Zo kijken we nu wie de sleutelfiguren in de buurt zijn en hoe we hen kunnen overhalen om middels bewonersvertegenwoordiging mee te denken over de leefbaarheid. “
Guido Doijen
Ron van der Meys, Fred van Bun en Roel Nuss in overleg ( Wen Haagen ontbreekt op deze foto)