Dossier: Heb je een stedelijk probleem, los het op in Limmel!
themuut | 21 februari 2020Klik op de foto voor vergroting en bewonder het Trega Terrein
Buurnetwerk Limmel heeft het afgelopen tijd heel druk gehad, eerst met de omgevingsvisie ( zie ook: https://limmel.nl/2020/01/buurtnetwerk-kritisch-over-nog-meer-sociale-woningbouw-in-limmel/#more-22735 en het NOS artikel dat hier ook over gaat en aansluit bij onze Limmelse jarenlange zienswijze: https://nos.nl/l/2321430 ) en daarna het inspreken in de raad van Maastricht, afgelopen 11 februari, waarvan u hieronder de tekst aantreft. Daarmee werd ook de krant gehaald afgelopen donderdag 13-02-2020. Zie Dagblad de Limburger: Maastrichtse_buurten_voelen_zich_voor_de_gek_gehouden_bij_omgevingsvisie en als klap op de vuurpijl kwam ook nog eens het bericht over mogelijk een zonneweide op het Zinkwitterrein. Zie dagblad de Limburger dd 14-02-2020: Maastrichtse wijk Limmel vreest plan zonneweide_ geen Groene… – De Limburger
E.e.a. belooft helaas alweer niet veel goeds voor Limmel!!
En zie dagblad de Limburger dd 18-02-2020: Limmel_Plannen_voor_halve_kilometer_zonnepark, waarin aangegeven wordt dat niet alleen over, maar vooral mét Limmel moet worden gepraat!!
De oppositiepratijen in Maastricht zien de zonneparken in Limmel ook niet zitten, zie: RTV Maastricht 21-02-2020 Oppositie kritisch over mogelijke zonneparken in Limmel
En via facebook werd ook nog een oproep gedaan door het Buurtnetwerk Limmel: Oproep aan politieke partijen en inwoners van Maastricht
HOOPVOL NIEUWS in dagblad de Limburger dd 22-02-2020: Streep_door_twee_zonneparken!
Maastricht, 9-2-2020
Geachte raadsleden,
Ja, u leest het goed. Voor elk stedelijk probleem kunt u terecht in onze buurt.
Limmel kwam 100 jaar geleden over van de gemeente Meerssen naar Maastricht. Moeten we dit vieren hebben we ons afgevraagd? Vooralsnog is het antwoord nee. Het dorp, want dat was het in 1920, is getransformeerd naar een stadsdorp en vrijwel helemaal omringd door grootschalige infrastructuur en industrie. Gaat u maar na, de Mosa, het schakelstation, Opel Hekkert, de brandweerkazerne, de Noorderbrug, de druk door vrachtverkeer bereden W.A.-weg, de Beatrixhaven, het spoor en het Julianakanaal. Er is nog een terrein vrij van industrie en dat is het Trega en Zinkwit terrein, gelegen tussen de W.A.-weg en de Borgharenweg. En nu, nu wil het College juist daar meewerken aan de aanleg van een P&R en een Zonnepark. Die laatste toevoeging hebben we via de bekendmakingen mogen lezen, van het College zelf hebben we daar niets over vernomen. Wetende hoe betrokken wij als burgernetwerk zijn, is dat niet netjes.
Als de P&R en het zonnepark zijn gerealiseerd zal Limmel volledig door industrie omgeven zijn. Want ja, ook een zonnepark is industrie. De aanvraag is voor een park met een looptijd van 10 jaar een farce. De aanlegkosten zijn namelijk hoog en die zijn niet in 10 jaar terugverdiend. De keuze voor een zonnepark op het Zinkwit terrein zal er dus een zijn voor tientallen jaren. Eenzelfde valt te zeggen over een P&R op Trega. Ons pleidooi dat P&R’s aan de rand van de stad horen heeft dit College van tafel geveegd. Ook de suggestie om op P&R- Noord extra lagen te bouwen of zelfs op het terrein van Overmaze auto’s te laten parkeren werd subiet van de hand gewezen.
Limmel staat de komende jaren met lege handen. Alle burgerparticipatie ten spijt. We zijn naar alle stadsrondes en Ceramique-sessies geweest en hebben zelfs op verzoek van de gemeente een Omgevingsvisie voor Limmel opgesteld. Dit hebben we gedaan door bewoners, ondernemers en instellingen als de Hotelschool te consulteren en hun zelf te laten stemmen over wat de prioriteiten zijn. Unaniem kwam de ontwikkeling van ` Limmel aan de Maas’ er uit als belangrijkste punt. Limmel aan de Maas zou een heleboel problemen van onze buurt kunnen oplossen dan wel verzachten. Zo zou er een groene verbindingszone tot stand kunnen komen van ons stadsdorp naar de Maas waarin nog woningen kunnen worden gebouwd om de buurt wat meer volume te geven, de doorstroming op de woningmarkt zou bevorderd worden en de W.A.-weg kan door deze gebiedsontwikkeling afgewaardeerd worden. Maar helaas, het tegenovergestelde lijkt te gaan gebeuren. Er wordt niet gekozen voor leefbaarheid en gezondheid maar zoals al gezegd, juist op dit laatste stuk grond wordt ingezet op een P&R en een zonnepark. Alles om de economie van de stad te faciliteren.
Limmel als speelbal van beleid dat wordt ingegeven door wat elders in de stad nodig is…
Maar Limmel wordt nog meer verwaarloosd en stiefmoederlijk behandeld.
Waarom? De andere punten die we hebben ingebracht bij de omgevingsvisie zijn evenmin gehonoreerd. We zetten ze even op een rij:
1. Bij de aanpak van kwetsbare buurten worden we wel genoemd maar de juiste aanpak ontbreekt. Sterker nog, we zien nu al bij het plan Askalonstraat dat Limmel het tekort aan sociale huurwoningen mag opvangen voor de stad terwijl het toevoegen van nog meer sociale woningen haaks staat op de uitgangspunten van een gemengde buurt.
2. Er zijn verkeersonveilige en druk bereden wegen ingebracht zoals de W.A-weg en de Balijeweg. De reactie van het college is dat er geen geld is om deze aan te pakken of dat ze van andere ontwikkelingen afhangen.
3. De slechte luchtkwaliteit en de geluidsoverlast bij de Noorderbrug wordt door het College afgedaan met de mededeling dat dit niet te verbeteren valt omdat er geen middelen zijn en dat de oplossing gezocht moet worden in het verminderen van het verkeer op de Noorderbrug….De ambitie van de Omgevingsvisie is toch juist om de Noorderbrug vol te pompen met nog meer autoverkeer? Dit begrijpt toch geen mens meer.
Limmel krijgt dus geen groene loper maar een nog grotere grijze loper als toekomstperspectief!
En dit toekomstperspectief mogen wij straks gaan terugkoppelen naar onze buurtbewoners die met energie en bevlogenheid bedacht hebben wat ze belangrijk achten voor de toekomst van hun buurt. De afgelopen 20 jaar hebben vele betrokken burgerparticipanten van buurtraden het bijltje erbij neergegooid. Moedeloos en gefrustreerd. En dat laatste zijn wij als buurtnetwerk Limmel nu ook!
Dat niemand zegt dat er een gebrek aan burgerparticipatie is….
Het probleem is dat de wil ontbreekt om er daadwerkelijk iets mee te doen!
Onze oproep is om ook een keer het buurtbelang boven het stadsbelang te verkiezen.
`Lummel is ‘t zat de drekwei vaan de gemeinte Mestreech te zien’!
“Raadsleden, let op uw stad, haar burgers luiden de noodklok”.
Namens het dagelijks bestuur van het BNW Limmel,
Chris Meys Joke de Jong
Voorzitter BNW Limmel Secretaris BNW Limmel