Filterdetunnel.nl, Meten is weten.
themuut | 21 maart 2012Meten is………
Na de SMM vergadering (Stadsbeheer, Milieu en Mobiliteiet) van 27 februari jongstleden is er, wat ons betreft, een hoop duidelijk geworden als het gaat over de aanpak van de luchtkwaliteit in onze stad. Samenvattend: De raad weet het niet! Veel raadsleden geven duidelijk aan, niet te weten hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in Maastricht en hoe dit aan te pakken.
Dhr. Mertens van de D66 kwam zelfs met de opmerking “Wij kunnen geen scheidsrechter zijn en kunnen niet oordelen op dit niveau”. De standpunten van de actiegroepen en gemeentelijke experts staan lijnrecht tegenover elkaar. Wie spreekt nu de waarheid en wat zijn de belangen? Valt het allemaal wel mee en moeten we maar klakkeloos geloven dat de uitkomsten kloppen die uit de NSL-tool komen, waarin Maastricht een schone stad is zonder luchtkwaliteit probleem? Of wordt er, volgens Kees van Oosten in zijn boek “Gebakken Lucht”, op grote schaal gesjoemeld met de invoergegevens van deze NSL tool, waardoor, middels “wishfull calculation”, de lucht feitelijk schoon gerekend wordt? Het begint, meer en meer, een “Welles nietes” discussie te worden. Wij vinden in ieder geval dat de raad te eenzijdig ingelicht wordt. Daar waar burgers en actiegroepen maar 3 minuten spreektijd krijgen, mogen de experts van Avenue2 lange presentaties geven en zich zelfs mengen in het debat. Een open, eerlijk en informatief debat is er nooit van gekomen. Wij vragen hier, samen met Klaor Loch, al een aantal jaar om. Waarom komt het hier nooit van?
Wij, filterdetunnel.nl, vinden nog steeds dat de er een filter op de tunnel moet komen. Helaas voor ons, heeft de democratie en het recht gesproken, en komt er vooralsnog geen filter op de tunnel. Toch heeft onze actie, samen met Klaor Loch, wel opgeleverd dat er twee meetpunten bijkomen en dat wij mee mogen denken in het “Platform Luchtkwaliteit”. In dit platform wordt er op redelijk hoog technisch niveau nagedacht over de aanpak van het probleem van de luchtkwaliteit in de stad. Er komt zelfs een advies van het platform aan de raad over de plaatsing van de nieuwe meetpunten. Om nu de “Welles, nietes” discussie over de luchtkwaliteit voor eens en voor altijd de wereld uit te helpen, moet er zo snel mogelijk gestart worden met meten. We hebben begrepen dat er in het 3e kwartaal van dit jaar al gestart moet kunnen worden met meten. In eerste instantie zal er voor een periode van 5 jaar gemeten gaan worden. Wij willen nu al voorstellen om deze meetpunten permanent in te blijven zetten en zelfs op termijn uit te breiden met meerdere meetpunten. De twee nieuwe meetpunten zijn een flinke stap in de goede richting. Maar om aan te geven dat we er nog lang niet zijn, vergeleken met andere steden, een opsomming van een willekeurig aantal andere steden, waar de luchtkwaliteit al jaren (semi)permanent gemeten wordt:
Eindhoven 30 meetpunten
Den Bosch 59
Arnhem 19
Utrecht 53
Rotterdam 20
Amsterdam 25