Faunawatch kan nu ook landschildpadden gaan opvangen.
themuut | 12 juli 2023Zowel water- als landschildpadden hebben een grote nood aan opvangcentra, aangezien zeer veel dieren gedumpt en verwaarloosd worden. De schildpaddenopvang van Faunawatch in Maastricht heeft haar vergunning dan ook uitgebreid naar land- en waterschildpadden met als doel om meer bewustwording over het belang van schildpaddenwelzijn te creëren.
De eerste schildpadden leefden al 210 miljoen jaar geleden op de aarde, veel langer dan de moderne mens die pas 300.000 jaar bestaat.
Dit betekent dat de schildpadden op de planeet leefden ten tijde van de dinosauriërs en twee massa extincties – periodes waarin zeer veel soorten uitsterven – hebben overleefd. Wereldwijd leven ongeveer 360 schildpaddensoorten. Deze soorten zijn zeer divers. Ze variëren in grootte van enkele centimeters tot drie meter, levend in het water en op land, hebben verschillende diëten, enz. Hetgeen ze echter met elkaar gemeen hebben is dat het slecht gaat met de schildpaddensoorten. Meer dan 50% van de soorten is met uitsterven bedreigd als gevolg van de illegale handel en de vernietiging van hun leefomgeving.
Veel schildpadden zijn terecht gekomen in de handel, waar ze vaak in een impuls aangekocht worden. Bijgevolg ziet Faunawatch dan ook dat zeer veel schildpadden ziek zijn en misvormingen hebben, doordat ze door een gebrek aan kennis in slechte omstandigheden gehouden zijn. Er is een groot gebrek aan kennis onder de schildpaddenhouders, met welzijnsproblemen en dumping tot gevolg.
Volgens schattingen zijn er in Nederland 200.000 lettersierschildpadden in de natuur uitgezet. Daarnaast zijn er nog veel andere land- en waterschildpadden die gedumpt worden. Deze schildpadden verhongeren vaak langzaam. Tevens vormen de schildpadden een bedreiging voor de lokale flora en fauna. Het probleem is dus enorm groot en opvangcapaciteit is dan ook zeer belangrijk. Er worden nog steeds schildpadden gedumpt en het probleem wordt dus alleen maar groter. Daarnaast leven nog veel schildpadden in slechte omstandigheden. “Gezien de grootte van het probleem is het bijna onmogelijk om alle schildpadden op te vangen. Daarom kiezen we ervoor om extra te focussen op educatie. We hebben dan ook onze vergunning uitgebreid om meer soorten schildpadden op te kunnen vangen, zodat we mensen kunnen laten zien hoe je voor welke soort dient te zorgen. We zijn van mening dat we op deze manier een grotere impact kunnen hebben op het welzijn van de schildpadden”, aldus Tim Huijsmans voorzitter/dierenarts Faunawatch.
Open dag
Met als doel om de bewustwording over het welzijn van schildpadden te vergroten organiseert Faunawatch 16 juli een open dag in de schildpaddenopvang in Maastricht. Opgeven voor de uitleg rondes kan via hun website: faunawatch.org.