Dag van de Vlaai viert Limburgse traditie met speciaal recept van Janneke Philippi.

10 oktober 2025 | Algemeen

Op zaterdag 25 oktober 2025 staat Limburg in het teken van de Dag van de Vlaai, een ode aan hét symbool van Limburgse gastvrijheid en traditie. Dit jaar krijgt de feestdag een bijzonder accent: culinair auteur en kookboekenschrijfster Janneke Philippi ontwikkelde in opdracht van de Maastricht Store een exclusief recept met lokale ingrediënten. De vlaai wordt op 25 oktober feestelijk gepresenteerd en is die dag te proeven in de Maastricht Store in het Dinghuis. Bakkerij Hermans, een van de bekendste bakkerijen van Maastricht, bakt deze speciale vlaai volgens Philippi’s recept voor de proeverij in het Dinghuis.

Foto: de Maastricht vlaai en Janneke Philippi (foto: Studio Philippi)
Met dit recept laat Janneke Philippi zien hoe de Limburgse vlaai kan blijven vernieuwen zonder de authentieke basis te verliezen. De vlaai is bereid met appels uit de streek en amandel – smaken die elkaar versterken en de verbinding met de Limburgse telers en gemeenschap onderstrepen. Het recept wordt ook beschikbaar gesteld voor thuisbakkers onder andere via bakkerij Hermans en alle filialen van de bakkerijen van Paulissen.
“De Limburgse vlaai is meer dan alleen gebak – het is traditie, familie en samen genieten. Door gebruik te maken van ingrediënten uit de streek geef je er een extra laag betekenis aan: je proeft letterlijk de smaak van Limburg,” aldus Jean-Pierre Maas, initiatiefnemer en coördinator van de Maastricht Store.
De Maastricht Store nodigt inwoners én bezoekers op de dag van de vlaai uit om dit nieuwe recept te komen proeven en tegelijkertijd het culinaire erfgoed van Limburg te vieren.
Deel dit bericht

Archieven