Dag van de Aarde (Goede Vrijdag) 22 april as.
themuut | 5 april 2011 Vuur en voetafdrukken: Dag van de Aarde
Op vrijdag 22 april (goede vrijdag) organiseert het Mondiaal Centrum samen met CNME Maastricht en de Fietsersbond afdeling Maastricht en Heuvelland een aantal activiteiten rond de Dag van de Aarde. Bij Chalet Bergrust aan de Luikerweg in Maastricht gaan om 19.00 u. tegelijkertijd een wandeltocht en een fietstocht van start. De routes voeren onder meer over de Sint-Pietersberg en door het Jekerdal. Terwijl de benen werken, zullen vragen betreffende duurzaamheid en de mondiale voetafdruk de ontspannen geest uitdagen.
Halverwege de tocht worden de Natuurtuinen in het Jekerdal bezocht, waar bijvoorbeeld stil gestaan wordt bij de mondiale voetafdruk en er kan van de Fair Trade chocoladefontein genoten worden.
Terugkerend om 21.00 u. bij het chalet komen de elementen water, aarde, lucht, vuur en muziek samen. Het traditionele (Paas)vuur wordt ontstoken en er zal Djembemuziek en koorzang klinken. Er kan geproefd worden van (h)eerlijke Fair Trade en vegetarische hapjes. De inspirerende discussies over de Aarde kunnen in sfeer worden voortgezet.
Deelname aan de Dag van de Aarde is gratis en voor alle leeftijden. Voor de wandel- of fietstocht kan men zich aanmelden om 18:45 u. bij Chalet Bergrust of eerder per mail. Meer informatie via waltermondiaalcentrum@gmail.com of www.mondiaal-centrum.nl
Toelichting:
De dag van de Aarde is een internationale dag waarvoor in veel landen, waaronder Nederland, steeds meer aandacht is. Voor informatie: www.dagvandeaarde.nl.
Waarom zou ik me moeten interesseren voor duurzame energie? Waarom zou ik biologische of Fairtrade producten kopen als deze veel duurder zijn? Ik kan toch veel goedkoper leven zonder allemaal die onzin? Om welke redenen zou ik minder vlees eten? Om van activiteiten te genieten en over dit soort vragen van gedachte te wisselen zal er voor jong en oud een wandeling en fietstocht georganiseerd worden op 22 april. Verder is er vanaf 21.00 u. ook een paasvuur met vegetarische hapjes en akoestische muziek. Wij heten ieder van harte welkom om mee te doen en mee te denken!
Vaak zijn we er ons niet bewust van dat wij afhankelijk zijn van onze omgeving, dat wij niet onafhankelijk kunnen bestaan, want we hebben bijv. zuurstof, water en voedsel nodig om te overleven. Willen we pas gezonder gaan leven of stoppen met roken als we 20 kilo te zwaar zijn of een hart en vaatziekte hebben opgelopen? En zo lijkt de mens in veel situaties ook met de omgeving om te gaan; als deze niet meer aan onze vraag kan voldoen, zullen we pas proberen er beter mee om te gaan. Bewustzijn van en interactie met onze omgeving zijn een vereiste voor onze overleving. Wij en onze kinderen zijn afhankelijk van de aarde en van elkaar. Als we goed met elkaar en met de aarde omgaan, gaat het ook goed met onszelf.
Helaas blijkt dit wat lastiger in de praktijk te brengen. Bij het zien van nieuwsflashes over actuele natuurrampen zoals in Japan worden we ons weer bewust van de kracht van de Aarde. De kracht van de Aarde valt niet te onderschatten, maar hij voorziet in al onze behoeften en luxes. Helaas zijn deze luxes niet gelijk verdeeld en is er veel verschil tussen arm en rijk in de wereld. De wereldbevolking blijft nog steeds groeien. Is onze voetafdruk op de aarde te groot? Hoe zit het met onze verantwoordelijkheid? De vraag is of de Aarde in al onze menselijke behoeften kan blijven voorzien als deze groei doorgaat en onze consumptiemaatschappij niet duurzamer wordt ; thema’s om tijdens deze wandeling, fietstocht en het paasvuur over van gedachten te wisselen. Verre van een bedreiging is duurzaamheid juist een uitdaging.
Hoe is het in godsnaam mogelijk: pretenderen milieu- en aardevriendelijk bezig te willen zijn en tegelijkertijd aankondigen een enorme hoeveelheid biomassa in brand te steken waarbij veel CO2 methaan en zwarte koolstof vrijkomt zonder enig nut van de warmte te hebben. Allemaal opwarmenden emissies. Daarnaast enorm gezondheidsschadelijke emissies door paasvuren: 100 gram fijnstofemissie per kilogram, zo erg kan het zijn. Een mix van elementair koolstof, teren (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) aldehydes (fijn voor de astmatici) en dioxines. Drie dagen lang smog in Nederland in 2009 door de paasvuren, maar o, o, wat zijn we met zijn allen toch milieuvriendelijk bezig! In woord ja, maar niet in daad!