Buurtnetwerk overvallen! Standpunt BNW Limmel t.a.v. plaatsen ex-gedetineerden Korvetweg.
themuut | 13 april 2021Maastricht 12 april, 2021
Geacht stadsbestuur,
Afgelopen donderdag tijdens het kennismakingsgesprek met stichting Exodus werd het buurtnetwerk overvallen door de plannen van Servatius en de gemeente om 4 tot 6 ex-gedetineerden te vestigen in twee panden aan de Korvetweg.
Tijdens dit gesprek bleek dat de procedure al enige maanden geleden in gang was gezet door gemeente en Servatius. Het buurtnetwerk was noch door de gemeente (de proces-coördinator of de wethouder) noch door Servatius bij het voorgenomen plan betrokken. Tijdens het gesprek bleek dat er al een Raadsinformatiebrief over deze zaak was verspreid en werd de Buurtraad benaderd door de pers.
Kwetsbare buurt verder in onbalans
Het buurtnetwerk kan het niet eens zijn met de voorgenomen plannen. In Limmel zijn al te veel kwetsbare mensen gehuisvest en tijdelijke bewoners, de balans is zoek in deze kleine buurt.
We sommen even op:
- De daklozenopvang in Overmaze;
- De stichting Vlot (uitgeprocedeerde asielzoekers) in twee panden direct naast de geplande Exodushuizen;
- De vele kamerverhuurpanden en dispuutspanden;
- Als gevolg van de landelijke regelgeving steeds meer kwetsbare bewoners in corporatiewoningen waardoor de segregatie tussen buurten met veel en weinig corporatiebezit versterkt wordt en doorzet.
Communicatie
Wethouder Bastiaans is daarnaast voornemens om in de Hoeve Rome, die altijd in alle plannen een buurtfunctie als ontmoetingsplek zou behouden, ook nog te vullen met zwerfjongeren. Dit moesten we net zoals nu uit de media vernemen. Is dit de wijze waarop gemeente en dan vooral de sociale afdeling en wethouder sociaal met een betrokken buurtnetwerk willen omgaan? Ook heeft zij nog immer geen reactie gegeven op onze gezamenlijke brief van medio november ten aanzien van deze plannen die we dus uit de krant moesten vernemen. De brief is door vier gezamenlijke Limmelse partijen opgesteld: Kinderboerderij Limmel, Stichting Kapelaan Lochtmanhuis, Carnavalsvereniging de Braniemeekers en Buurtnetwerk Limmel.
De verkeerde plek voor een mooi initiatief
De opzet van de werkwijze van Exodus is om ex-gedetineerden te laten integreren in de samenleving door contacten in de buurt. Als de directe buren uitgeprocedeerde asielzoekers en dak-en thuislozen zijn, is dit niet de aangewezen plek voor het vestigen van ex-gedetineerden in een zwak sociale buurt als Limmel. De ex-gedetineerden moeten een kans krijgen om terug te keren in de maatschappij, maar deze plek biedt hen geen volwaardige kans.
De draagkracht van Limmel is allang overschreden
Tel daarbij op dat er in Limmel in tegenstelling tot de landelijke daling van criminaliteit het afgelopen jaar juist meer is ingebroken en vernield. Denk aan de talloze inbraken en vernielingen van alleen al het volkstuinderscomplex, de diefstal van gereedschap en spullen van studenten op de nieuwe campus, inbraken bij Kinderboerderij, bedrijfspanden in de Beatrixhaven en bij particulieren en u zult moeten concluderen dat het draagvermogen van de buurt danig overschreden is en daarmee ook het draagvlak.
Reeds in 2016 was het draagvermogen van de buurt al overschreden. Dat is toen ook erkend door toenmalig wethouder Gerats die vanwege de cumulatie van dergelijke initiatieven toen geen medewerking heeft gegeven aan een verzoek om een initiatief van ex-verslaafden te huisvesten in twee panden in Limmel door een andere stichting.
Bestemmingsplan
We hebben gevraagd hoe dit initiatief mogelijk wordt gemaakt op die plek want volgens het bestemmingsplan hebben de beide panden geen maatschappelijke bestemming maar slechts de woonbestemming. Ook gelden er (stadsbrede) regels m.b.t kamerverhuur. Feitelijk past het initiatief dus niet. Onze stelling is ook dat dus juridisch deze constructie niet klopt.
Woonvisie, Omgevingsvisie en woningprogrammering
In nagenoeg alle beleidsdocumenten van de stad wordt ingezet op spreiding van de opvang van kwetsbare doelgroepen. Wij willen tekst en uitleg hoe wethouder Bastiaans denkt tot deze keuze te moeten komen. Er zijn buurten zonder corporatiewoningen en zonder dergelijke initiatieven. Binnen de woonprogrammering is geld beschikbaar gesteld om bezit aan te kopen in buurten waar dit soort initiatieven niet aanwezig zijn. Van een stadsbestuur en zeker de wethouder sociaal mag verwacht worden dat zij de segregatie tegengaat. Wij vragen de raad wethouder Bastiaans hierop aan te spreken en de besluiten ten aanzien van dit initiatief maar ook ten aanzien van Hoeve Rome terug te draaien.
Met vriendelijke groet,
Het dagelijks bestuur van BNW Limmel