Buurtnetwerk kritisch over nog meer sociale woningbouw in Limmel.
themuut | 26 januari 2020
Persbericht Buurtnetwerk Limmel.
Het Buurtnetwerk Limmel verzet zich – evenals haar voorganger Buurtraad Limmel al jarenlang heeft gedaan – tegen de scheve verhoudingen in het Limmelse woningaanbod. Weinig koop, waarvan ook nog een te groot deel in gebruik als kamerverhuurpand; helemaal geen duurdere huur voor de middeninkomens en een heel groot contingent sociale woningen. Buurtnetwerk Limmel pleit bij voortduring voor een gezondere opbouw van het woningaanbod en daarmee een gezonde bevolkingsopbouw, zodat sprake kan zijn van een krachtige gemixte buurt. Dit was ook zo opgenomen in het WOP (Wijkontwikkelingsplan ontwikkeld door de gemeente Maastricht en de bouwverenigingen Servatius en Woonpunt) in 2010. |
Met lede ogen wordt gekeken naar de voortschrijdende segregatie in Maastricht. De steeds verdere scheiding in rijke en arme buurten!
Dus staat dat Buurtnetwerk Limmel zeer kritisch tegenover nog meer sociale woningbouw in Limmel en heeft het netwerk onlangs navolgende zienswijze ingediend:
Zienswijze Buurtnetwerk Limmel inzake plan Askalonstraat- Sionsweg
Dagblad De Limburger, heeft hierover contact gezocht met het Buurtnetwerk en de gemeente Maastricht, en vandaag 24-01-2020 deze artikelen gepubliceerd:
Buurtnetwerk kritisch over nog meer sociale woningbouw 24-01-2020 en Reactie gemeente Plan uit 2010 achterhaald
De reactie van de gemeente over een achterhaald plan, zorgt bij Buurtnetwerk Limmel voor sterk gefronste wenkbrouwen. De probleemstellingen en uitgangspunten van het WOP, alsmede de oplossingsrichtingen werden opgesteld en onderschreven door de Gemeente Maastricht, Servatius, Woonpunt, Provincie, Buurtraad en landelijke overheid. Deze zijn grotendeels nog helemaal geldend! En ook de Omgevingsvisie 2019 onderschreef dit. Op pagina 76 van de verleden jaar vastgestelde Omgevingsvisie lezen we “ Ruimte bieden voor menging van koop- en huurwoningen, om de voorwaarden te creëren voor gemengde buurten. “
Wij roepen de gemeente en de corporatie in het belang van Limmel dan ook op om hun afspraken na te komen zodat de gemengde buurt waar het voor iedereen goed wonen is een stap dichterbij komt. Al is het Wijkontwikkelingsplan juridisch wellicht niet meer geldig, de analyse die er aan ten grondslag ligt en de oplossingsrichtingen zijn dat nog zeker wel. Wij spreken de gemeente en corporatie dan ook aan op hun morele plicht!