1e actie van de zomercampagne: Natuurlijk wónen in Limmel aan de Maas.
themuut | 10 juni 2020Gisteren 9-6-2020 werd door Buurtnetwerk Limmel afgetrapt met de
1e actie van de zomercampagne: Natuurlijk wónen in Limmel aan de Maas.
Aan het hekwerk rond het trega/zinkwitterrein werden spandoeken bevestigd, die aan duidelijkheid niets te wensen over laten:
Klik op de foto voor vergroting.
Zie ook ’n kort item in de nieuwsuitzending van TV Maastricht op TV en op hun website:
https://www.rtvmaastricht.nl/nieuws/150782957/Actie%20Tregaterrein%20
En het onderstaande persbericht werd gepubliceerd:
Maastricht, 9 juni 2020
Persbericht Buurtnetwerk Limmel
1e actie van de zomercampagne: Natuurlijk wónen in Limmel aan de Maas
Stadsdorp Limmel wacht al decennia op een goede invulling van het Trega-Zinkwitgebied. Al zeker sinds de oprichting van de Buurtraad in 1981 wordt hier stelselmatig aandacht voor gevraagd. In de jaren 2000 en 2010 waren er vergevorderde plannen om van het gebied een woonbestemming te maken aangevuld met een jachthaven en een klusboulevard. Vanwege gemeentelijke tekorten werd last minute het plan Limmel aan de Maas afgeblazen ten faveure van ontwikkelingen op de Belvedere.
Dé kans op een betere buurt!
De ontwikkeling van het gebied is van groot belang om Limmel uit de kenmerkende geïsoleerde ligging te halen. Limmel wil graag een aantrekkelijke en veilige verbinding naar de stad en het Rivierpark Maasvallei. Ook een afwaardering van de Willem Alexanderweg is noodzaak om geluids- en fijnstofoverlast van deze drukke weg te verminderen en wordt al jarenlang beloofd door de gemeente. De toevoeging van een P&R van 1000 plaatsen is wat Limmel betreft dus onbespreekbaar want de buurt is al overbelast met grootschalige infrastructuur en industrie. Bovendien zijn er in de Beatrixhaven en andere plekken in de stad nog voldoende alternatieven beschikbaar.
In het Trega-Zinkwitgebied zou de ambitie die de gemeente in 2010 samen met de buurten Limmel en Nazareth gesteld heeft om deze buurten om te vormen van 80% huur en 20% koop (situatie 2010) naar een meer gemengde buurt van 60% huur en 40% koop (was einddoel voor 2020) gehaald kunnen worden. Hoewel het Wijkontwikkelingsplan in 2016 is herijkt is het zaak om de opgave van de gemengde buurt te zien tegen het licht van het recente Rekenkamerrapport m.b.t. het Maastrichtse woonbeleid. Een van de belangrijkste conclusies van het rapport is om weer wijkgericht te gaan werken. Woningen landen niet in de stad maar in buurten en straten zoals de Rekenkamer terecht opmerkte!
De opgave naar een gemengde buurt
In Limmel worden als gevolg van de plannen in de kern te weten nieuwbouw Hoolhoes (42 koop en 28 sociale huur), Kop Balijeweg (sloop 18 sociale huur en bouw van 27 sociale huur = +9 sociale huur) en plan Askalonstraat-Sionsweg (sloop 30 sociale huur en bouw 38 sociale huur = + 8 sociale huur) in totaal nu dus 42 koopwoningen en 45 sociale huurwoningen toegevoegd. Om tot 40% koopwoningen in Limmel te komen moet er alleen in Limmel buiten deze plannen nog zeker 150 koopwoningen bijkomen. De enige locatie om deze te bouwen zijn Trega-Zinkwit. Ook telt Limmel na de nieuwbouwplannen Hoolhoes, Kop Balijeweg-Populierweg, Askalonstraat-Sionsweg nog steeds maar 12 koopappartementen wat 1,3% van de Limmelse woningvoorraad is! Er zijn voor senioren en starters die een appartement willen kopen dus nauwelijks mogelijkheden. Ook de gewenste doorstroming op de woningmarkt kan gezien de cijfers zelfs niet of nauwelijks op gang komen. Dus ook voor seniorenappartementen en startersappartementen zijn Trega en Zinkwit dus nog de enige mogelijkheden. En laten we niet vergeten dat Limmel een kleine buurt is die extra inwoners goed kan gebruiken om het nieuwe Integraal Kindcentrum en het in aanbouw zijnde winkelcentrum te bevolken.
In Nazareth, de buurt die volgens de gemeente in samenhang met Limmel wordt beschouwd als één wijk, ligt de verhouding nog veel schever en zijn de aantallen vele malen groter. De verhouding huur-koop voor Limmel-Nazareth ligt op 80-20%. Willen we voor Limmel en Nazareth tot de gewenste verhouding van 60% huur en 40% koop komen dan zullen er in Limmel-Nazareth nog zo’n 860 koopwoningen gebouwd moeten worden! Het plan Limmel aan de Maas uit 2010 voorzag in de bouw van 900 woningen. Kortom, de bouw van deze woningen in Limmel aan de Maas op het Trega en Zinkwitterrein is noodzakelijk om Limmel-Nazareth duurzaam in balans te brengen.
Zo kan een aantrekkelijke en energie neutrale buurt langs de Maas ontstaan op loop- en fietsafstand van de binnenstad. Daarom zeggen wij als (buurt)netwerk ” Natuurlijk wonen in Limmel aan de Maas”.